Oplagestijging landelijke kranten zet helemaal niet door

‘Oplagestijging landelijke kranten zet door’ kopt Villamedia op 4 januari. De HOI-cijfers van het derde kwartaal 2010 zijn bekend en daaruit concludeert Villamedia dat de oplages van veel landelijke kranten ten opzichte van het derde kwartaal 2009 zijn gestegen. Tenminste als je alleen naar de betaalde gerichte oplage van de kranten kijkt. En alleen als je naar een beperkt aantal landelijke kranten kijkt. Immers, er zijn sowieso vier landelijke dagbladen die op basis van de Villamedia-redenering zijn gedaald in oplage. Hoezo oplagestijging?

Laten we zelf eens naar de HOI-cijfers kijken. En ons concentreren op de totaal verspreide oplage over de jaren 2009 en 2010. Dan krijg je een heel ander beeld.

NRC Next daalt met bijna 7.000 exemplaren in Q3 2010 ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook voor de Volkskrant geldt dat de oplage structureel aan het dalen is. Een oplagestijging die doorzet? Ik zie hem niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: