Tijdschriften maken er een potje van

dead_magazinesVandaag was ik op Emerce eDay. Een geslaagde dag. Na afloop van het evenement liep ik langs een rek vol met exemplaren van het meest recente nummer van het blad. “Mmm”, dacht ik. “Hoe kan dat nou?” Ik ben namelijk abonnee/lid van Emerce. Betaal er dus voor en kon me niet herinneren het september-nummer al op mijn huisadres te hebben ontvangen. Het lijkt mij dat je als uitgever van een blad ervoor zorgt dat betalende abonnees een blad eerder ontvangen dan de rest van de wereld. Waarom zou je anders betalen?

Dit lijkt helaas geen incident te zijn in tijdschriftenland. Ook bij Bright overkomt me iets dergelijks geregeld. Ook hier heb ik een (betaald) abonnement op. Ook dit blad ontvang ik als abonnee te laat. Het september-nummer lag gisteren (de 16e) bij me in de bus. Waarom te laat? Omdat er in het blad een aankondiging staat van de zogenaamde Bright Night op 11 september. Wil Bright geen lezers van het blad ontvangen op zo’n event?

Maar niet alleen deze uitgevers kleunen mis in het bedienen van hun lezers. Het bontst maakte afgelopen jaar de uitgever van de tijdschrijften National Geographic en Quest het. Het lukte de uitgever een jaar lang niet om deze bladen maandelijks bij de abonnee thuis bezorgd te krijgen. Eindeloos bellen en mailen zorgde er gelukkig altijd wel voor dat de bladen uiteindelijk werden ontvangen, maar om daar als betalend abonnee maandelijks zelf tijd in te moeten stoppen is wel een heel vreemde zaak.

Heeft deze uitgever wellicht de verkeerde distributeur gekozen?

Kortom, bladen doen er goed aan hun processen eens goed onder de loep te nemen en de betalende abonnee als voornaamste klant voorop te stellen. Anders lonkt de Magazine Death Pool en daar is niemand bij gebaat.

Update 18 september: Bericht van Emerce. Als abonnee had ik het blad al twee geleden in de bus moeten hebben. Daar is dus iets misgegaan. Het wordt uitgezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: