Zijn tech lievelingen wel zo geliefd?

lovehateAirbnb, Uber en Booking; iedereen kent en gebruikt ze. De lievelingen van het digitale tijdperk. Eenhoorns waren het, techreuzen zijn het. Ze zijn miljarden waard. Er werken duizenden mensen en ze verdienen miljoenen. Ze staan zich voor op hun vernieuwingen en het doorbreken van oude gebruiken in traditionele markten. Maar staan ze nog wel voor waar ze ooit begonnen zijn? Bestaan de oude idealen nog? Of zouden ze die nooit hebben gehad.

In buurten waar Airbnb populair is stijgen de huren van overige woningen meer dan gemiddeld. In Amsterdam waren er recent 4 dodelijke ongevallen waarbij (jonge) Uber chauffeurs betrokken bleken. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat het aantal dodelijke ongevallen sinds de komst van Uber is gestegen met 2 tot 3 procent. Ook Booking komt regelmatig negatief in het nieuws. Lees dit artikel op NRC.nl maar eens.

Mijn eerste ervaring met Airbnb was jaren geleden in Antwerpen. Dat bleek Airbnb in zijn slechtste hoedanigheid. Voor 5 man hadden we een compleet appartement in hartje centrum. Het was duidelijk geen woning die ook ‘normaal’ bewoond werd. Het leek wel een hotel. Ideaal natuurlijk, voor ons. Maar hier had ook een Antwerps gezin met een aantal kinderen kunnen wonen. Dat bedacht ik me pas later.

Van Booking valt me altijd op hoe de verhuurders ermee om gaan als je ter plaatse bent.  Negen van de tien keer hoor ik van de verhuurder dat ik de volgende keer het beste direct contact kan opnemen. Oftewel, de verhuurders doen liever zaken buiten Booking om. Van een geliefd product blijkt geen sprake.

Zelf word ik bijkans gefrustreerd van al die urgentie-meldingen die Booking overal, echt overal, toont. Zelfs wanneer je al daadwerkelijk aan het boeken bent wordt je lastig gevallen met de meldingen over de ‘laatste kans’. Hou op, ik ben al aan het boeken.

Van idealen bij de start lijkt bij de lievelingen in de tech sector weinig meer over. Het zijn hebzuchtige platforms geworden die weinig meer op hebben met het verbeteren of veranderen van de industrie waar ze destijds actief in werden.

Hoe mooi zouden de tech-lievelingen zijn als ze daadwerkelijk een product zouden maken waar mensen van houden. Zouden ze dan niet veel meer kunnen verdienen dan ze nu doen?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: