Intermediair Beste Werkgever Onderzoek: Rabobank nummer 1

De Rabobank is de beste werkgever van Nederland. Het bedrijf biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden en weet een grote betrokkenheid onder de werknemers te creëren, blijkt uit het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek 2009. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) staat op de tweede plaats en Achmea op drie.

De Rabobank biedt behalve hoge startsalarissen, korting bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen en een vrij te besteden persoonlijk budget van 1,8 procent, veel regelingen die ‘het nieuwe werken’ stimuleren. Werknemers kunnen werken waar en wanneer ze willen. En die vrijheid en regelmogelijkheden maken werknemers betrokken. Bijna tachtig procent van de Rabobankmedewerkers heeft ’s ochtends bij het opstaan zin om naar zijn werk te gaan en 82 procent vindt het werk nuttig en zinvol.

Ook de nummer twee, de RDW, en drie, Achmea, profileren zich met aandacht voor de work-life-balance, een belangrijk onderdeel van het nieuwe werken. De RDW hanteert bijvoorbeeld het ‘tijd-voor-tijd-systeem’ waarbij werknemers de ene dag langer kunnen werken en de andere vroeger naar huis. Net als bij de Rabobank mag bij Achmea eveneens iedereen werken waar en wanneer hij wil. Ook hier resulteert dat in een grote betrokkenheid: tachtig procent vindt zijn werk nuttig en zinvol en 75 procent vindt dat de tijd vliegt als hij aan het werk is.

Het thuiswerken is ook bij de andere werkgevers definitief doorgebroken. Het kan bij negentig procent van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek. De schooltijdbanen zijn inmiddels  gemeengoed: 74 van de 108 organisaties biedt banen die aansluiten op schooltijden. Werkgevers lijken zich er bewust van dat aandacht voor de balans tussen werk en privé dé manier is om werknemers goed hun werk te kunnen laten doen.

De crisis lijkt overigens weinig vat te krijgen op de arbeidsvoorwaarden: echt grote versoberingen vallen niet te ontdekken. De salarissen zijn slechts bij twaalf deelnemers gedaald. Alleen zijn er voor het eerst in vier jaar minder bedrijven die gemaksdiensten (boodschappen-, strijk, hondenuitlaatservice) aanbieden.

Het Beste Werkgevers Onderzoek combineert twee onderzoeken. Het eerste betreft de beste arbeidsvoorwaarden waarin de 108 deelnemende bedrijven ruim honderd vragen beantwoorden over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het tweede onderzoek richt zich op de betrokkenheid van de werknemers, waarbij dit jaar 13.175 medewerkers van 83 organisaties aangeven hoe begaan ze zijn met hun werk.

Alle informatie over het Beste Werkgevers Onderzoek, inclusief de uitsplitsingen in onder meer profit en non-profitbedrijven is te vinden op: www.intermediair.nl/bwo

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: