Hoogopgeleiden in inkomen achteruit door crisis

Jonge hoogopgeleiden voelen de crisis in hun portemonnee. Twaalf procent van de lezers van het weekblad Intermediair is in inkomen achteruitgegaan. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van Intermediair over ‘geld en relaties’.

‘Dat is veel’, zegt Mark Roscam Abbing, sectorhoofd Conjunctuur en Collectieve Sector van het CPB. ‘Want de werkloosheid is pas met één procent gestegen, en de gemiddelde koopkracht is juist vooruitgegaan door de afschaffing van de ww-premie.’ De meest waarschijnlijke verklaring is dat hoger opgeleiden eind vorig jaar minder bonus hebben gekregen.

Intermediair-lezers, hoogopgeleiden tussen 20 en 45 jaar,  doen ook mee aan ‘de grote consumentenstaking’: 17 procent stelt grote uitgaven (huis, auto et cetera) uit en 12 procent is meer gaan sparen. Tegelijk zegt 56 procent van de 411 gehuwde of samenwonende respondenten dat er door de crisis niets is veranderd ‘met betrekking tot onze financiën en onze gesprekken daarover’.

Ook dat vindt Roscam Abbing opmerkelijk. Want in de Eurobarometer 2009 zegt slechts 9 procent van de Nederlanders dat de crisis geen enkele weerslag heeft gehad op de persoonlijke situatie. Hoe dat komt? ‘Intermediair-lezers zijn hoger opgeleid en hoeven zich daardoor geen grote zorgen te maken over hun baan. Ze zijn ook relatief jong, waardoor ze nog niet veel aandelen bezitten, en minder vaak al een eigen huis hebben.’

De respondenten zijn gemiddeld 36 jaar. Van hen verdient 54 procent per jaar 45.000 euro bruto of meer, dus nog afgezien van wat de partner verdient. Misschien komt het daardoor dat Intermediair-stellen minder ruzie hebben over geldzaken dan andere Nederlanders: 51 procent heeft dat nooit, 44 procent soms, 5 procent regelmatig. In een onderzoek van het Nibud uit 2007 onder alle Nederlanders was dat respectievelijk 43 (nooit ruzie over geldzaken), 42 (soms) en 15 (vaak) procent.

Voor alle uitslagen uit de Intermediair-enquete, zie www.intermediair.nl/geldenrelaties

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: