Respons via vacaturesites hoger dan gedacht

Aantoonbaar rendement op investeringen is meer dan ooit noodzaak. Bij de werving van nieuw personeel is dit niet anders. Dit was voor VNU Media reden om kwantitatief onderzoek te laten uitvoeren naar de daadwerkelijke respons op vacatures via vacaturesites. Het onderzoek is gehouden onder 2.979 bezoekers van vacaturesites en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Millward Brown.

Het onderzoek maakt duidelijk dat de voorkeur voor de wijze van solliciteren bij de respondenten vooral uitgaat naar het solliciteren per e-mail (37%). De deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze geschikte vacatures zoeken en vinden op vacaturesites en daarna op de website van het bedrijf gaan zoeken voor meer informatie. Uiteindelijk solliciteert men het liefst door een CV en sollicitatiebrief per e-mail te sturen. De onderzoekers concluderen hieruit dat een groot gedeelte van de respons van vacaturesites niet rechtstreeks via vacaturesites zelf verloopt, maar veelal ook via andere kanalen. Na het solliciteren per e-mail is het gebruik van de sollicitatiebutton op een vacaturesite het populairst (34%). Solliciteren middels een brief of per telefoon gebeurt nauwelijks meer.

Niet alle respons is direct meetbaar
VNU Media merkt dat organisaties zich door de recessie meer en meer afvragen of de verschillende wervingskanalen wel voldoende opleveren. Quintin Schevernels, Publishing Director Online van VNU Media ‘Het zuiver meten van respons van vacaturesites is van groot belang en behelst meer dan vaak gedacht. Dit onderzoek toont aan dat veel sollicitaties die via e-mail bij een organisatie binnenkomen ook op het conto van een vacaturesite gezet kunnen worden. Veel organisaties houden hier geen rekening mee. Tot op heden hadden we hier zelf ook zeer beperkt zicht op. Dit onderzoek maakt duidelijk dat vacaturesites zichzelf daarmee tekort doen’.

Zorg dat je kunt meten
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat organisaties vaak aan de kandidaat zelf overlaten hoe hij/zij wil solliciteren. Kandidaten kiezen dan vaak voor de e-mail omdat ze denken dat dit bij de werkgever ‘beter’ overkomt. Veel organisaties geven in hun vacatures niet duidelijk aan op welke manier ze een sollicitatie willen ontvangen. ‘Zeker in een tijd waarin een organisatie wil meten wat iedere Euro oplevert is het verstandig om dit juist wel te doen. Alleen op die manier kun je de respons op een vacature goed meten en je investeringen in recruitmentmedia op de juiste wijze waarderen’. Aldus Schevernels.

Bron: persbericht VNU Media

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: