Hoogopgeleiden: ‘Werkgevers weten niet wie onmisbaar is’

puzzel-vBedrijven kunnen vanaf 1 augustus onmisbare medewerkers behoeden voor ontslag. Maar volgens bijna de helft van de hoogopgeleiden weten werkgevers helemaal niet wie onmisbaar is in hun organisatie.

Dat blijkt uit een peiling op intermediair.nl onder ruim 750 hoogopgeleiden. 44 procent denkt dat organisaties geen flauw benul hebben wie onmisbaar is. 16 procent vermoedt dat vooral (dure) ouderen en jongeren de dupe zijn van de soepelere Ontslagwet.

Deelnemers aan de peiling vinden dat managers van vooral grote bedrijven zich amper verdiepen in de waarde van individuele werknemers voor het bedrijf. Bovendien staan leidinggevenden veel te ver af van de werkvloer.

Eerder onderzoek van Nyenrode-hoogleraar Lidewey van der Sluis bevestigt deze angst. Samen met trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin ondervroeg zij begin 2009 de HR-managers en leidinggevenden van 160 grote bedrijven en ontdekte dat 40 procent geen idee heeft wie van het personeel boven of onder de maat presteert. De helft weet niet welke talenten belangrijk zijn voor de organisatie.

Werkgevers zullen de soepelere Ontslagwet daarom aangrijpen om ‘lastige’ mensen de laan uit te sturen, vrezen veel hoogopgeleiden. Niet alleen ouderen en jongeren, maar ook werknemers die een bedreiging vormen voor het management. ‘Mijn ervaring is dat de competente, flexibele werknemer die logge, bureaucratische bedrijven een nieuw era in kunnen brengen, ijverig worden weggewerkt’, vat een van de deelnemers de mening samen.

Een uitgebreider artikel naar aanleiding van het onderzoek kun je lezen op Intermediair.nl/onmisbaar

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: